onsdag 22 april 2009

en djupare analys av "ny klimatvetenskap"

Stal lite tid i förmiddags för att gå igenom webbsändningen från fredagens presentation av Ny klimatvetenskap 2006 - 2009. Det var väl värt tiden, roligt att höra vad de kommit fram till och intressant med granskningen och debatten efter. Några saker tyckte jag var extra intressant.

För det första visar rapporten på ett allt starkare stöd för att uppvärmningen och avsmältningen av Arktis är kopplad till den globala uppvärmningen, och tydliga indikationer på att uppvärmningen av västra Antarktis också hänger ihop med denna. Det är visserligen sant att på vissa delar av Antarktis så har temperaturen faktiskt sjunkit, men detta motsäger inte vare sig det som presenteras i rapporten eller det som presenterades i IPCC:s senaste rapport från 2007, oavsett vad flera tycks tro.

För det andra, ett vanligt argument mot koldioxidens miljöpåverkan är att det är naturliga variationer i solinstrålningen som lett till en höjning av medeltemperaturen. Detta tillbakavisades av panelen. Ifall det vore så att solinstrålningen låg bakom så skulle vi inte samtidigt se en avkylning av stratosfären, vilket vi gör idag.

Dessutom fördes en minidebatt om hur klimatpolitiken globalt påverkas av den ekonomiska krisen. Trots Rolf Annerbergs dystra uttalande om att USA inte kommer ha tid att ta itu med klimatpolitiken innan Köpenhamnskonferensen i höst och därför inte är att räkna med i så stor utsträckning som man kanske hade hoppats, så vill jag tro att man faktiskt kan ta itu med flera problem samtidigt (som bland annat även Svante Axelsson påpekade).

Som påpekades vid seminariet behöver vi fortfarande mycket mer forskning kring frågorna för att veta vart det är lämpligast att sätta in åtgärder. Men som Maria Wetterstrand inflikade så bör vi inte vänta på mer underlag innan vi börjar göra något, det är redan nu ont om tid. Och dessutom uppvisar klimatförändringarna en fördröjd effekt, det som görs idag kommer ha konsekvenser för en lång tid framåt. Men tills vi är överens om vilak konsekvenser olika åtgärder medför borde fokus i första hand ligga på minskat oljeberoende och energieffektiviseringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar