tisdag 7 april 2009

smältande isar förvärrar problemen

DN skriver idag om smältande isar. Det är absolut inte första gången isen uppges vara rekord-nånting, i år är tunnare än förut. Att det händer ofta gör det inte mindre skrämmande. När IPCC presenterade sin senaste rapport för två år sedan befarade man att isen skulle kunna vara borta i slutet av århundradet - nu tror man att den kan vara borta redan om 30 år, de mest pessimistiska beräkningarna ger oss elva år.

Åter igen en påminnelse om att det är rätt bråttom att få till en förändring. Varför? Vem behöver isen på Nordpolen? Isbjörnarna är ju såklart givna förlorare eftersom deras naturliga habitat verkligen smälter bort och de inte riktigt har tid att anpassa sig till de nya förutsättningarna, men annars påverkas inte världen direkt av de smältande isarna, snarare öppnar det upp för nya möjliga sjöfartsleder (och ironiskt nog nya oljefynd). Men däremot är smältande isar en av de faktorer som klimatforskare är så rädda för eftersom de påverkar klimatförändringarna. Om isarna försvinner förstärker och påskyndar de den globala uppvärmningen och vi tappar kontrollen över vad som händer. Utan isarna kan vi drömma om att begränsa uppvärmningen till 2 grader. Det är det som skrämmer mig.

4 kommentarer:

  1. Men isen är inte tunnast i år. Det är ett rubrik-trick Karin Bojs använder. Isen var vid denna tid mycket mindre (cirka 0.5 miljoner kvadratkilometer) för 2, 3 och 4 år sedan.

    Se statistik hos NSIDC eller hos Cryosphere, Illionis U..

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Förresten är inte skenande klimat heller möjligt. Det är en s a s populär dogm att sådan är möjlig. Detta kanske eftersom att det utan sådan inte blir någon större uppvärmning. Det kräver att atmosfärens funktion förändras så att värmeutstrålning i mindre grad börjar lämna jorden när jorden blir varmare. Det kan inte värme från högre CO2-halt leda till.

    Varmare atmosfär har aldrig tidigare lett till det och det är orimligt att varmare atmosfär ger mindre energiutstrålning från jorden.

    SvaraRadera
  4. Observant, isen har varit mindre till ytan under de senaste åren (däremot konstateras det att alla de sex minsta isarna har uppträtt under de senaste sex åren, vilket jag tycker är anmärkningsvärt det med) men vad artikeln beskrev var att isen nu i år är TUNNARE än någonsin, om än inte mindre än någonsin.

    Och det handlar inte alls om att isarna ändrar atmosfärens sammansättning, det handlar om att jordens medeltemperatur bestäms av hur mycket som absorberas i atmosfären men också hur mycket som reflekteras tillbaka ut i rymden. Utan isarna reflekteras en mindre mängd av solinstrålningen med en uppvärmning som följd.

    SvaraRadera